miercuri, 11 noiembrie 2015

Drawings: caligrafia sonoră a lui Toshio Hosokawa

Music is the place where notes and silence meet (Toshio Hosokawa)


Ansamblul de muzică nouă SonoMania va susţine în cadrul Festivalului Internaţional MERIDIAN - Zilele SNR-SIMC, ediţia a XI-a, un concert dedicat şi orientat în jurul muzicii lui Toshio Hosokawa, care a împlinit pe 23 octombrie vârsta rotundă de 60 de ani. “Drawings” va avea loc în data de 18 noiembrie, ora 18, în Aula Palatului Cantacuzino (Calea Victoriei 141). 

Toshio Hosokawa

Unul dintre cei mai reprezentativi compozitori contemporani, Toshio Hosokawa combină la perfecţie şcoala occidentală, mai precis cea de factură germană (a studiat, printre alţii, cu Isang Yun la Berlin şi cu Klaus Huber la Freiburg şi este pasionat de muzica lui Schubert şi Anton Webern) cu tradiţia japoneză, rezultatul fiind un limbaj profund original. Compozitorul consideră că procesul componistic este asociat, în mod instinctiv, cu conceptele budismului Zen, fiind totodată influenţat de caligrafia tradiţională japoneză: sunetul la Hosokawa este aidoma tuşei de pensulă, viu, neregulat, cu mici imperfecţiuni şi în continuă transformare, permanent interdependent de tăcere (spaţiul alb din caligrafie). “Caligraful japonez desenează o linie dar gestul nu începe pe hârtie, ci într-un punct anume în aer. Ceea ce vezi pe hârtia albă este desenul, însă acesta este doar o parte a mişcării, nu întreaga experienţă. Trebuie să spun că aceste mişcări ascunse în aer îi sunt esenţiale desenului şi, fără ele, nu ar fi nimic de văzut. Pentru mine, muzica este la fel”, spune compozitorul.

Cristina Lilienfeld

În afară de trei lucrări de Hosokawa (“Elegie”, “Edi” şi “Dans Antic”), concertul “Drawings” mai cuprinde o lucrare a profesorului său, Isang Yun (“Piri”), o lucrare aparţinând unui tânăr compozitor italian, Federico Gardellla, care se înscrie într-o zonă estetică similară (“Voici venir la nuit – D’après une chanson valdôtaine”), precum şi câteva lucrări româneşti: virtuozul “Crescendo” al lui Mihai Măniceanu, durerosul “Bocet IV” de Doina Rotaru, energeticul “harun al meu, al raşid” creat de Şerban Marcu, incitanta “Cină cu demonii mei” propusă de Irinel Anghel (“film orb cu autor prezent”) şi sinuosul “Meander” al Dianei Rotaru. Invitata specială a serii este dansatoarea şi coregrafa Cristina Lilienfeld, care va desena prin mişcare o polifonie pe două dintre lucrările cântate. 

Interpretează: Veronica Anuşca (soprană), Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Olga Podobinschi (pian) şi Raluca Stratulat (vioară).

SonoMania (foto: Cornel Brad)

Unul dintre obiectivele principale al ansamblului SonoMania, înfiinţat în 2012 de către compozitoarea Diana Rotaru, este câştigarea unui public nou pentru muzica modernă şi contemporană, o muzică vie pe care membrii ansamblului o iubesc şi o cântă cu pasiune încă din primii ani de studiu. SonoMania a participat la festivaluri importante, precum Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – SIMN (Bucureşti, 2012-2013), Bucharest Music Film Festival – ArCuB (2012-2014), Festivalul de Muzică Contemporană Happoman 2012, a 18-a ediţie (Coreea de Sud, 2012), Festivalul internaţional Meridian – Zilele SNR-SIMC (Bucureşti, 2012-2014). Concertul de debut a fost inclus ca eveniment paralel în cadrul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană din Bucureşti 2012. 

RSVP: https://www.facebook.com/events/1100838373274473/

Niciun comentariu: