luni, 23 mai 2011

Cronica subiectiva.

Mangaiere fermecata, aur lichid, cautare alchimica in interiorul sunetului (flautul lui Ion Bogdan Stefanescu) insotita de cristale versatile, scaparari delicate (chitara lui Costin Soare) si de visceralitate senzuala, patos rafinat, efervescenta esentiala (vocea lui Eusebiu Stefanescu).

Melancolie valurita, cu tente impresioniste (Toru Takemitsu, "Toward the Sea I, II, III", flaut si chitara), joc nastrusnic, nabadaios, ce cade pe ganduri lirice (Dan Buciu, "Mozaic II", flaut solo), durere milenara ce plange hipnotic prin glas de flaut (Doina Rotaru, "Spiralis III", flaut si chitara), cioburi lucide, sobre, fragmentate (Gabriel Irany, "Laokoon I-V", flaut solo), nestatornicie gestuala (Violeta Dinescu, "Atreju", flaut si chitara).

Cuvant muzical, muzica prin cuvant (Nichita , Georgeos Seferis, Blaga, Eugen Jebeleanu, Doinas, Barbu, Cezar Ivanescu, Spiridon Popescu, Mircea Micu, George Stanca).



Daca esti femeie si nu te indragostesti de Eusebiu Stefanescu, incredibil de carismatic cand recita/rosteste, nu ai sange in tine.

Daca esti muzician si nu apreciezi extraordinara maiestrie cu care Ion Bogdan Stefanescu povesteste prin flaut si il asorteaza cu delicata chitara a lui Costin Soare, nu stii ceea ce inseamna "sunet".

Daca ai fost in sala in timpul concertului "Suita pentru cymbal, clavicord si virginal universal", care a avut loc la Tinerimea Romana in seara zilei de 22 mai, si nu ai simtit ca ai fost rupt din cotidian printr-o extraordinara energie, care a demonstrat ca aschiile nu numai ca nu sar departe de trunchi dar si colaboreaza fantastic cu el (Ion Bogdan Stefanescu, flaut; Eusebiu Stefanescu, actor; Maria Stefanescu, pictura), atunci nu te cred.


(in fragmentul video - lucrari de Dan Buciu si Doina Rotaru)

Maria Stefanescu a completat energia sonora cu una coloristica, a infaptuirilor pe panza, impresionanta pentru un artist adult, fabuloasa pentru un artist de numai 15 ani. Mediul extrem de creativ in care a fost crescuta isi spune cuvantul.










"Va sunteti vii? Ne suntem vii!"

Niciun comentariu: