marți, 21 decembrie 2010

Meridian 2010: Clar Clarino


Cu aceasta ocazie debuteaza colaborarea Contemporaniei cu alti tineri compozitori si muzicologi - sa speram, din ce in ce mai multi! Am inceput cu Cristina Uruc, o talentata (si frumoasa) compozitoare, studenta in anul I la Master la U.N.M.B. Multumim, Cristina!

În cea de-a şasea zi a Festivalului „Meridian”, pe scena sălii „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, am avut ocazia de a asista la un concert oferit de cel mai tânăr ansamblu prezent în festival: Ansamblul CLARINO, condus de excepţionalul clarinetist şi profesor Emil Vişenescu.
Format din foşti şi actuali studenţi ai clasei de clarinet din UNMB, ansamblul CLARINO a interpretat cu profesionalism cele trei lucrări compuse special pentru ei de compozitorii Mihai Murariu, Vladimir Scolnic şi George Balint.

Structurată în trei părţi, lucrarea lui Mihai Murariu, „Alternative” pentru cvartet de clarinete în Sib, ne propune o lume cu mai multe faţete construită într-un mod unitar şi cu un discurs muzical extrem de bine articulat: ludic, mecanic, liric, culoare. O lucrare deloc uşor de interpretat datorită momentelor „mecanice” în care coordonarea instrumentiştilor este vitală pentru coerenţa şi fluxul lucrării. Compozitorul Mihai Murariu ne-a dezvăluit şi ce-a de-a treia calitate a sa: pe lângă cele de pianist şi compozitor, cea de dirijor, Mihai Alexandru Bădiţă, Radu Stan, Mihai Rebac şi Claudiu Danciu sincronizându-se perfect sub îndrumearea sa.

A doua lucrare din program a aparţinut compozitorului Vladimir Scolnic. „www.clarinet.net for a network of clarinet performers octet” i-a adus în scenă pe toţi cei opt componenţi ai ansamblului CLARINO conduşi de această dată de Emil Vişenescu. Omofonie, energie interioară, tensionări suspendate, structuri articulate conjunct, un discurs muzical continuu, fluent.

„Un singur copac şi atâtea păsări” – o lucrare complexă semnată George Balint, pentru octet de clarinete, percuţie, recitator şi bandă. O muzică programatică, descriptivă, cu adevarat frumoasă, ce a însoţit perfect textul scris de către însuşi compozitorul piesei. O poveste a unui copac solitar care adăpostea şi ocrotea între ramurile sale „atâtea păsări”, spusă de o voce care, dacă închideai ochii, te traspunea în mijlocul naturii, putând lesne să te imaginezi copac sau pasăre..sau vânt – actorul Eusebiu Ştefănescu. Percuţionistul Alexandru Matei – extraordinar, ca de obicei.

Nu ştiu dacă a fost întâmplător sau nu, dar imediat ce am citit titlul lucrării am făcut o analogie: „Un singur copac...” – Emil Vişenescu „...şi atâtea păsări” pe care le îndrumă în „zborul” lor cu dragoste şi profesionalism - Robert Preduţ, Mihaela Bărbuceanu, Claudiu Danciu, Mihai Bădiţă, Radu Stan, Alexandru Avramovici, Constantin Urziceanu, Mihai Rebac.

Cronica de CRISTINA URUC

Niciun comentariu: